Esküvőre készül, mint vendég? Erre a 6 dologra figyeljen oda!

esküvő vendég

Egy esküvő mindig nagy esemény egy pár életében, de egy ilyen rendezvényen még az is különlegesnek érzi magát, aki vendégként van jelen. Mivel a jelenlevők fontos részét képezik a Nagy Napnak, fontos odafigyelni néhány dologra az öltözködéssel, etikettel kapcsolatban. Kevesen gondolnak rá, de a vőlegény és a menyasszony ruhája mellett akár a vendégek öltönye is komoly hatással bírhat az eseményre. Lássuk, miről is van szó pontosan!

1. A meghívó szent és sérthetetlen!

Amikor a kezünkbe kapjuk az esküvői meghívót, érdemes rövid időn belül jelezni az ifjú pár felé, hogy részt veszünk-e az eseményen.

Ajánlott alaposan elolvasni azt, ami a meghívóban áll. Az esküvő egy régóta tervezett esemény, legtöbbször szigorú pénzügyi korlátokkal, esetleg különleges helyszínnel vagy tematikával. Ahhoz pedig, hogy a nagy nap pont olyan legyen, ahogy azt a pár elképzelte, szükség van a vendégek együttműködésére is. Például ha csak Önt hívták meg az eseményre, de időközben párra lelt, és őt is magával vinné, mindenképpen mielőbb jelezze ezt a leendő férjnek és feleségnek. Ugyanígy, ha igent mondott, de időközben adódik valami gond és mégsem tud elmenni, mindenképpen mielőbb adja ezt a menyasszony és a vőlegény tudtára! Nekik ez az információ a szervezés szempontjából rendkívül fontos.

Mérvadó továbbá az is, hogy milyen szertartásra szól a meghívó. Ez egyrészt azért fontos, mert van, akit csak a szertartásra hívnak meg, míg másokat a lakodalomba is várnak. Vallásos szertartás esetén, ha nem az adott felekezethez tartozik, érdemes utánanézni a szabályoknak és szokásoknak – például mit illik és mit nem illik viselni a szertartás alatt.

2. Nem mindegy, mit vesz fel egy esküvőre!

Az ideális öltözék sokféle lehet egy esküvőn. Az első és legfontosabb, hogy minden esetben figyelembe kell venni a dresszkódot – ha van. Amennyiben nincs megjelölve a meghívón, az alap etikett a mérvadó, vagyis az öltözködést kezdje egy jó minőségű, megfelelően illeszkedő öltönnyel. A sötétebb színű darabok, például sötétkék, szénfekete vagy szénbarna általában formálisabbak. Ha az esküvő stílusa lazább, akkor színes vagy mintás öltöny is elfogadható lehet. A feketével viszont óvatosan, mindenképpen fel kell dobni világosabb színű inggel és kiegészítőkkel, különben gyászosan hathat!

A fehér vagy könnyebb színű ingek általában klasszikusabbak és formálisabbak, míg a színes vagy mintás ingek egy kicsit lazább megjelenést kölcsönözhetnek. A nyakkendő választása a személyes preferenciákra és az esküvő stílusára is épülhet. A hagyományos nyakkendők mellett lehetőség van a csokornyakkendők, vagy a különlegesebb anyagokból készült nyakkendők viselésére is.

Végül, de nem utolsósorban a megfelelő öv és cipő kiválasztása fontos része az öltözködésnek. Javasolt olyan cipőt választani, ami passzol az öltöny színéhez és stílusához, de emellett kényelmes viselet lesz a hosszú nap folyamán. Mindezt megkoronázhatja egy elegáns karóra, mandzsetta vagy zsebkendő is.

A külcsín mellett az időjárást is fontos figyelembe venni, egy hűvösebb napon elkélhet egy felöltő, könnyű kabát, télen akár sál vagy sapka is a szett részeként.

Semmikképpen ne öltözze túl a vőlegényt, hiszen ez az ő napja! Hivatalosan 2-3 lépéssel illik lemaradni mögötte. Például vendégként a mellény vagy frakk viselése nem ajánlott.

Természetesen a makulátlan elegancia nem merül ki a ruházatban, szükség van hozzá a kifogástalan viselkedésre is. Ennek kulcsa pedig egy ilyen eseményen a visszafogottság.

3. Az ideális ajándék

Ha a „szertartást követő vacsorára”, „fogadásra”, vagy „ebédre” is meghívták, ez azt is jelenti, nászajándékot is illik vinni. Az ideális ajándék esküvőre számos tényezőtől függ, például a pár személyes ízlésétől, az esküvő témájától és stílusától, valamint az Ön költségvetésétől. Ha van ajándéklista amiről választani lehet, akkor könnyű dolga van, ha nincs, akkor adhat pénzt is. Többet segíthet, ha pénzbeli ajándékot vagy ajándékkártyát ad, mintha Ön veszi meg a 4. kávéfőzőt. Így a párnak lehetősége van arra, hogy saját igényeik szerint használják fel a pénzt, például lakásvásárlására vagy utazásra.

A személyre szabott ajándékok szintén telitalálatot jelenthetnek, egy közös emlék, közös utazásról készült fotó bekeretezve, de adhat például olyan kedvességeket is, mint 6 üveg pezsgő felcímkézve különleges alkalmakra; az első kibékülésre, az első nyaralásra, az első évfordulóra, stb.

Végül, de nem utolsósorban a legtöbben örülnek az olyan élmény-ajándékoknak, amelyeket együtt élhetnek meg. Ez lehet például egy wellness hétvége, egy romantikus vacsora egy jó étteremben, vagy akár egy koncert vagy színházi előadás jegyei.

Bármire is esik a választása, mindig fontos figyelembe venni a pár ízlését és érdekeit, valamint az esküvő stílusát és a saját költségvetését is.

4. Viselkedés a helyszínen

Természetesen az udvariasság és etikett nagyon fontos a helyszínen is. Mindenképpen érkezzen időben, tartsa be az ültetési rendet, de figyeljen a mértékkel történő alkoholfogyasztásra is. Így nem csak Ön, de a többi vendég és az ifjú pár is felhőtlenül élvezheti a lakodalmat.

5. A program adott, nem szabadon választott

A lakodalomnak is van egy programja, amit legtöbbször a vőfély vagy a ceremóniamester koordinál. Ez lehet, hogy olykor nem az Önnek leginkább tetsző eseményeket foglalja magában, vagy Önnek kényelmetlen az időzítés, de mindenképpen alkalmazkodni kell. Legyen tekintettel arra is, hogy ne látszódjon Önön, hogy bármit is kényszerből csinál! Hiszen ez a családtagjai, barátai nagy napja, amihez ők lelkesen állították össze a programot. A kedvükért mindenképpen részt kell ezekben venni, vagy ha nagyon nem megy, diszkréten háttérbe vonulni – de semmiféleképpen nem arcokat vágni.

6. Legyen offline vendég!

Ha a pár nem szeretné, hogy képeket vagy információkat osszanak meg az esküvőjükről a közösségi médiában, akkor ez a döntést és a magánéleti jogukat tiszteletben kell tartani. Adja meg a lehetőséget arra, hogy a menyasszony és a vőlegény osszák meg először a nagyvilággal, hogy örökre összekötötték az életüket!

A legtöbb esküvőn ma már van fotós/videós és a pár utólag megosztja a felvételeket, ezért ne zavarja a szertartást vagy a lagzit azzal, hogy mindent dokumentálni akar. Különösen ne akadályozza a profik munkáját vagy a többi vendég kilátását azzal, hogy odamegy a párhoz, feláll a templomban, hogy Ön jobb képet készíthessen.

Sok dolog van, amire esküvői vendégként oda kell figyelni, de ha ezeket tiszteletben tartja, tökéletes nap kerekedhet, ahol nem csak az ifjú pár és a szűk család, az egész vendégsereg jól érezheti magát. Így lesz felejthetetlen emlék egy esküvő mindenki számára!

Kép forrása: Unsplash